Subsidies

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen

Subsidiebeleid
Naar aanleiding van de motie 'Resultaatgericht subsidiebeleid' is de weergave van het subsidiebeleid en de koppeling van de gemeentelijke beleidsdoelen aan de subsidieplafonds in de begroting aangescherpt.

De ambitie om het subsidiebeleid door te ontwikkelen staat hoog op de bestuurlijke agenda. We willen meer sturen op de maatschappelijke effecten die we als gemeente willen bereiken. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat samenwerking tussen instellingen wordt gestimuleerd, zodat er meer samenhang in de uitvoering wordt gerealiseerd. Landelijk wordt er al veel geëxperimenteerd met andere manieren van financieren en overlegtafels. Op basis van ervaringen in het land en onze lokale inzichten en ervaringen willen we in Maassluis het subsidiebeleid ook zodanig omvormen dat maatschappelijke opgaven en de gewenste effecten centraal komen te staan en betrokken partners samen met inwoners en andere organisaties plannen uitwerken om deze opgaven aan te pakken. We betrekken hierbij alle subsidies en andere bijdragen, die de gemeente doet aan organisaties en instellingen. In de toekomst willen wij vaker meerjarenafspraken maken. Dit geeft stabiliteit voor de organisaties en sluit aan bij de wens die hierover leeft bij instellingen en organisaties. 

Wij vinden het reëel om gezien de financiële opgave ook binnen de subsidies besparingen te realiseren. Wij verwachten door bundeling van krachten en voorkomen van overlappend aanbod op termijn de uitgaven te kunnen beperken.

Deze transformatie neemt enkele jaren in beslag. De planning is dat voor de voorbereiding en het draagvlak in de stad 2020 wordt benut. De eerste pilots kunnen dan in 2021 draaien. Op basis van de ervaringen kan de nieuwe aanpak in 2022 verder worden uitgerold om in 2023 als reguliere werkwijze te worden gehanteerd. De verwachting is dat door bundeling van krachten en voorkomen van overlappend aanbod op termijn, vanaf 2023, de uitgaven met € 300.000 kunnen worden beperkt.