Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Communicatie-aanpak
In 2020 wordt het communicatietraject onder het motto 'Alles wat je doet telt' voortgezet. Het doel van deze aanpak is tweeledig; zowel informerend over wat er in de gemeente en daarbuiten al gebeurt op het gebied van duurzaamheid, als hoe inwoners daar zelf een steentje aan bij kunnen dragen. De campagne richt zich voornamelijk op energietransitie, klimaatadaptatie, verminderen van afval/circulariteit en het vergroten van de biodiversiteit. Hierbij worden ook inwoners die al goed bezig zijn in de spotlight gezet ter inspiratie van anderen.

Duurzaamheidslening
Er zijn sinds 2019 Duurzaamheidsleningen beschikbaar voor zowel particuliere woningeigenaren als VvE's, verenigingen en stichtingen om duurzaamheidsmaatregelen te financieren. Om de lening te promoten is er in 2019 een voucheractie geweest voor korting op een woningscan. In 2020 gaan we deze actie herhalen.

Programma Duurzaamheid
Begin 2020 wordt het nieuwe Programma Duurzaamheid vastgesteld. Hierin staat hoe we inwoners, bedrijven en verenigingen gaan ondersteunen op het gebied van duurzaamheid, maar voornamelijk de energietransitie. In 2020 staat er een aantal collectieve inkoopacties gepland onder andere voor isolatie en zonnepanelen. Ook worden er informatieavonden georganiseerd over deze inkoopacties.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
We zijn hard op weg met het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed, wagenpark en de openbare verlichting. Voor 2020 staat een nieuw actieplan voor verduurzaming van ons eigen gebouwen op de agenda, daarin wordt ook de ondersteuning van maatschappelijk vastgoed meegenomen.

Duurzaamheidscentrum
Ook bij de jongste generaties wordt aandacht besteed aan duurzaamheid, door middel van het Duurzaamheidscentrum. In 2020 gaan we het huidige programma evalueren en de mogelijkheden onderzoeken om het aanbod uit te breiden naar middelbare scholen.

Klimaatakkoord
In regionaal verband is er een Regionale Energie Strategie opgesteld als onderdeel van het Klimaatakkoord, waarin we samen met partners hebben bepaald hoe de energievoorziening van de regio er in de toekomst moet uitzien. Momenteel wordt er gewerkt aan de uitvoering daarvan. De afspraken in de Regionale Energie Strategie vormen de uitgangspunten voor het beleid op het gebied van energietransitie in Maassluis.

Warmtetransitievisie
Onderdeel van het Klimaatakkoord is een Warmtetransitievisie, waarin we per wijk beschrijven wat het alternatief voor gas is en wanneer we daarmee aan de slag gaan. In 2019 hebben we de eerste stappen gezet in de ontwikkeling hiervan samen met onze partners. De Warmtetransitievisie moet uiterlijk begin 2021 klaar zijn.

In 2020 staat er een aantal maatregelen op de agenda om een reductie van CO 2 in het verkeer en vervoer te bewerkstelligen. Dit doen we samen met de regio gemeenten en de MRDH.

Geluidshinder
Naar aanleiding van een raadsbesluit in 2018 om de bestaande geluidswal langs het Kastanjedal en Doornenbuurt te verhogen en naar aanleiding van een motie om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te komen tot geluidsreductie langs de A20 is in maart 2019 met een participatietraject gestart ter vermindering van de geluidshinder langs de snelweg A20, om zo tot een gedragen, financieel en technisch haalbare voorkeursvariant te komen. Afhankelijk van de uitkomsten van dit traject, van de lopende onderzoeken en de financiële haalbaarheid, binnen de bestaande budgetten van duurzaamheid, is het doel om in 2020 te starten met de uitvoering van de door de raad gekozen variant.

Maassluis Rainproof
We stellen nieuwe eisen aan het Gemeentelijke Rioleringsplan waardoor Maassluis beter voorbereid zal zijn op hevige regenbuien en lange perioden van droogte. We gaan waterbuffers in het openbare gebied en bij particulieren aanleggen en die verbinden. Verspreid over de hele stad komen voorzieningen zoals infiltratievelden, groene daken en bergingsvijvers. Andere concrete acties voor 2020 zijn:

  • De verdere uitbreiding van de Hemelwatertransportleiding Maassluis West waardoor verschillende voorzieningen gekoppeld worden;
  • Het doorontwikkelen van het bestaande rioolstelsel, om lozingen op het oppervlaktewater te verminderen;
  • De laatste inzichten op het gebied van klimaatadaptatie verwerken in de komende projecten door slim gebruik te maken van onderhoudsmomenten.