Sport, cultuur, recreatie en groen

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Sport als middel
In 2020 willen we de evaluatie van de Sportnota 2013 afronden en op basis daarvan het sportbeleid voor de komende jaren formuleren. In het sportbeleid zal ook aandacht zijn voor de lokale uitwerking van het Nationale Sportakkoord. Bij de ontwikkeling hiervan zullen de Maassluise Sport- en Recreatieraad, de diverse organisaties en samenwerkingsverbanden worden betrokken.

Buurtsportcoaches
De buurtsportcoaches zijn inmiddels werkzaam op alle basisscholen. Zij zien dus wekelijks het overgrote deel van de basisschooljeugd in onze stad. Deze kracht gaan we nog beter gebruiken door de buurtsportcoaches een rol te geven in het proces van vroegsignalering en deze functies, samen met sportstimulering in het algemeen, meer te benutten in het kader van preventie. Er zal worden onderzocht welke rol de buurtsportcoaches kunnen gaan spelen bij de plannen in het kader van het nationaal Sportakkoord.

Spelen
Kinderen, scholen en ouders worden actief betrokken bij het maken van (her)inrichtingsplannen voor de centrale speellandschappen.

Maatschappelijke rol
In 2020 gaan we inwoners meer met cultuur in aanraking brengen, dit gaan we doen door eerdere succesvolle projecten als pARTy, Project 7, het Vlogteam en Bakkie Doen te continueren. Ook zullen er nieuwe projecten voor (eenzame) ouderen worden opgezet.

Cultuur in Maassluis
Met cultuur zetten we in op het verbreden van het bereik van cultuur en het versterken van het culturele leven in Maassluis. Dit doen we samen met de Culturele Raad Maassluis, onze stadsmakelaar Cultuur en onze partners in de stad. Cultuur draagt bij aan de uitstraling van de stad. We bouwen de komende periode aan een stevig fundament door versterking van de evenementen in de stad, doorontwikkeling van het cultuurmenu, stimuleren en ontwikkelen van kunst in de buitenruimte en de cultuurvisie te evalueren en de uitkomsten hiervan uit te werken in nieuwe acties. Hierbij worden ook de toekomstplannen betrokken uit de stad vanuit het maritieme erfgoed en de musea, die ideeën hebben over een bredere samenwerking en uitstraling van de historische (maritieme) binnenstad.

Samenwerken en verbinden
Bevorderen van de samenwerking tussen (culturele) instellingen. De Stadsmakelaar Cultuur heeft hierin een belangrijke rol als aanjager, maar zal ook vanuit zijn rol de culturele instellingen helpen om beter hun doelstellingen en doelgroepen te bereiken.
Gesubsidieerde instellingen dienen met meerdere partijen samen te werken voor het ontvangen van subsidie, onder andere voor het creëren van nieuwe projecten. Daarbij wordt nadrukkelijk de samenwerking met andere beleidsterreinen zoals onderwijs, zorg en welzijn gezocht, met aandacht voor nieuwe lokale (burger)initiatieven.

Bereik doelgroepen
Culturele instellingen en verenigingen worden aangespoord om meer samen te werken met elkaar en andere maatschappelijke organisaties teneinde hun bereik te verbreden binnen en buiten Maassluis. Daarbij ligt de nadruk op het bereiken van doelgroepen binnen Maassluis die wij nog onvoldoende bereiken.

Cultuureducatie
De cultuureducatieve activiteiten die in 2019 voor het voortgezet onderwijs zijn ontwikkeld, zullen in 2020 een vervolg krijgen. Jaarlijks zal aan het begin van het schooljaar een culturele startdag worden gehouden en de komende jaren wordt gewerkt aan zogenaamde kunstklassen.
Binnen het Cultuurmenu voor het basisonderwijs worden plannen ontwikkeld voor een Cultuurmenu Plus aanbod, een vrijblijvend cultureel aanbod waarop scholen zich kunnen inschrijven. De mogelijkheden worden onderzocht om de erfgoedprojecten voor de groepen 7 en 8 meer op elkaar te laten aansluiten. Waar mogelijk worden hiervoor de gelden uit het budget voor Cultuureducatie met Kwaliteit ingezet.

Delflandse Trekvaarten en Maritiem industrieel erfgoed
We willen verder gestalte geven aan de erfgoedlijn Delflandse Trekvaarten (samen met Midden-Delfland, Vlaardingen en Maassluis) en in het bijzonder het Maassluise deel via projecten met particuliere initiatief. De gemeente ondersteunt deze burgerinitiatieven. De gemeente ondersteunt en faciliteert bij het doen van aanvragen. Projecten die als bijzonder worden aangemerkt, kunnen voor een eenmalige bijdrage in aanmerking komen.

Daarnaast introduceert de provincie Zuid-Holland een nieuwe erfgoedlijn die voor Maassluis zeer relevant en interessant is: Erfgoedlijn IJzeren Eeuw, maritiem industrieel erfgoed (Hoek van Holland tot en met Gorinchem). Hier liggen kansen om de initiatieven vanuit het maritieme erfgoed en de musea te ondersteunen en verder te brengen.

Groen
Groen en de openbare ruimte gebruiken als bindmiddel tussen bewoners door het faciliteren van projecten waar gezamenlijk wordt omgevormd, beheerd en onderhouden.
Een meer gevarieerde en aantrekkelijke groene openbare ruimte creëren en beheren waarin gezamenlijk spelen, recreëren en sporten (ook individuele buitensporters) prettig en veilig kan plaatsvinden.