Veiligheid en handhaving

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Polarisatie

Ook in Maassluis vindt een verscherping van het maatschappelijke debat plaats. Dit kan leiden tot spanningen tussen bevolkingsgroepen. In dit kader wordt de samenwerking met het netwerk van sleutelfiguren gecontinueerd. Daarnaast wordt het protocol maatschappelijke onrust geactualiseerd.

Mobiele Camera-Unit
De gemeente beschikt over twee mobiele camera-units. Binnen de wettelijke mogelijkheden worden deze camera's ingezet. Voor het eventueel plaatsen van vaste camera's zal worden gekeken naar de wet- en regelgeving die hierop van toepassing zijn.

Uitbreiding toezicht
Naast de reguliere werkzaamheden van het team wordt het komend jaar extra ingezet op de aanpak van woonoverlast en woonfraude. De gemeente sluit aan bij het Landelijk Samenwerking Interventieteam (LSI). Daarnaast is de aanpak van Ondermijning een speerpunt en zal extra geïnvesteerd worden in het digitaal opkoopregister.

Veilige jaarwisseling
Vuurwerk levert zowel plezier als overlast op. Wij vinden het belangrijk om de negatieve effecten van vuurwerk te beperken. Tegelijk hechten we eraan dat er ruimte blijft om feestelijk het nieuwe jaar in te luiden. Vanuit de gemeenteraad is opdracht gegeven om een onderzoek onder de inwoners te doen om te peilen waar de behoefte ligt, bijvoorbeeld het organiseren van een vuurwerkshow of het afsteken van vuurwerk op één plaats in een wijk. Een onderzoek naar de behoefte van de bevolking zijn we, in goed overleg met de raad, gestart. Waar mogelijk zullen we nog dit jaar starten met de uitwerking van deze uitkomsten en de rest volgend jaar.

Zorgdragen voor adequate brandweer- en ambulancezorg.
De prestaties (aanrijdtijden) van de hulpdiensten worden nauwlettend gevolgd en zijn vast onderwerp van reguliere overleggen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR).
Naast de aanrijdtijden gaat het ook vooral om de kwaliteit van de hulpverlening; deze is van een hoog niveau. Ook in 2020 ondersteunen wij de brandweer bij haar inspanningen om te komen tot uitbreiding van het aantal vrijwilligers.

Bijdrage dierenopvang
De gemeente heeft als wettelijke taak binnen haar gemeentegrenzen zwervend aangetroffen dieren gedurende 14 dagen op te vangen. Deze taak heeft de gemeente, evenals de gemeente Vlaardingen uitbesteed aan de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren. De vereniging houdt zich vanaf 2020 alleen nog bezig met de wettelijke taken die moeten worden uitgevoerd waardoor een besparing wordt gerealiseerd van € 10.000 per jaar.