Veiligheid en handhaving

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Participatieprojecten

Projecten als Buurtpreventie, Waaks!, Burgernet en de WhatsApp-groepen, waarbij inwoners worden betrokken bij een veilige woon- en leefomgeving worden gecontinueerd en gestimuleerd. Nieuwe initiatieven worden gestimuleerd onder andere via de wijkaanpak en het programma 'De wijk op maat'.

Uitbreiding geweldsmiddelen handhaving en toezicht
Verharding van de samenleving en verschuiving in taakaccenten bij de werkzaamheden van het team leiden ertoe dat medewerkers steeds vaker worden geconfronteerd met agressie. Momenteel beschikt het team over handboeien. Er wordt onderzocht of de uitrusting van de medewerkers kan worden uitgebreid met pepperspray en wapenstok.  

Aanpak risicovolle personen
Binnen het veiligheidsbeleid is bijzondere aandacht voor kwetsbare inwoners. Hierbij denken we aan ouderen, mensen met verward gedrag en jongeren die door omstandigheden in een kwetsbare positie verkeren. De persoonsgerichte aanpak heeft lokaal een plek in de Veiligheidskamer (casuïstiek overleg met zorg en justitiepartijen waarbij casussen worden behandeld waarbij sprake is van meervoudige problematiek en waarbij sprake is van een veiligheids- en/of openbare orde probleem of een risico hierop). Indien nodig vindt opschaling plaats naar het Veiligheidshuis.
Er is gestart met het project verwarde personen en in 2020 zal de wet verplichte GGZ op 1 januari in werking treden (zie ook programma sociaal domein, speerpunt Alle inwoners die ondersteuning nodig hebben).

Huiselijk geweld
Er is een nieuwe regiovisie 'Geweld hoort nergens Thuis’ met een regionaal actieplan opgesteld voor 2020 en 2021, in opdracht van het Rijk en passend in het Landelijk actieprogramma Geweld hoort nergens Thuis. Doel is meer samenhang en betere sturing in beleid en aanpak. Beide vloeien voort uit de ambitie om Huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) te voorkomen en, waar het zich voordoet, te stoppen. De regiovisie bevat doelen en uitgangspunten en het actieplan werkt de belangrijkste uitdagingen in de regio uit in drie actielijnen voor de komende jaren.
Maassluis is samen met Rotterdam en Nissewaard uit de regio Rijnmond vanuit het landelijk programma Geweld hoort nergens Thuis geselecteerd voor een pilot die uitwerking geeft aan de tweede regionale actielijn:  een effectief hulpaanbod en een snelle, laagdrempelige toegang daartoe.