Onderhoud kapitaalgoederen

Meerjarige planning onderhoud kapitaalgoederen

Meerjarige planning onderhoud kapitaalgoederen

De afgelopen jaren is een proces van verdere professionalisering van regie, visie, onderhoud en beheer van de kapitaalgoederen in gang gezet. In 2013 heeft de Rekenkamercommissie het onderzoek ‘onderhoud kapitaalgoederen’ afgerond, waarbij de aanbevelingen door de gemeenteraad zijn overgenomen. In 2014 en 2015 zijn de aanbevelingen door de organisatie uitgewerkt en doorgevoerd om te komen tot planmatig beheer en onderhoud op basis van meerjarige beheerplannen voor alle kapitaalgoederen in het openbaar gebied en het jaarlijks uitvoeringsprogramma. Dit heeft geresulteerd in een aanpak waarbij op termijn eenheid komt in de terminologie van beheerplannen en kaders. Logisch samenhangende onderdelen worden samengevoegd. Hiermee ontstaat meer overzicht en samenhang in sterk verwante onderwerpen naar de uitvoeringsprogramma’s en uiteindelijk de uitvoering.

In 2015 is de Visie Openbare Ruimte (onderdeel van het kader) voorgelegd aan de gemeenteraad en in 2018 zijn het beheerplan Wegen, het beheerplan Openbare Verlichting en het beheerplan Gebouwen vastgesteld.

De komende jaren zullen beheerplannen gebundeld worden in een vijftal overzichtelijke disciplines met veel samenhang, te weten;

  1. Beheerplan Gebouwen (stadhuis, gemeentewerf, aula begraafplaats, gemaal gebouwen, scholen en gymzalen);
  2. Beheerplan Rioleringen (riolen, gemalen, duikers, waterplan, fonteinen en blusvoorzieningen);
  3. Beheerplan Groen (groen, watergangen en oevers, speelruimten, sportvelden, groen op begraafplaatsen);
  4. Beheerplan Wegen (wegen, kabels & leidingen, VRI's, openbare verlichting, straatmeubilair, laadpalen en camperplaatsen voorzieningen);
  5. Beheerplan Kunstwerken (bruggen en onderdoorgangen, kademuren havens en vlieten).

Uitvoeringsprogramma buitenruimten
Op basis van de verschillende beheerplannen wordt er jaarlijks een uitvoeringsprogramma buitenruimte opgesteld. Met dit uitvoeringsprogramma wordt getracht de uitvoering van de beheerplannen in een jaar op elkaar af te stemmen en hiermee zoveel mogelijk integraal aan te pakken.
Het jaarlijkse Uitvoeringsprogramma Buitenruimte is sinds 2015 uitgebreider dan de Uitvoeringsplannen van de jaren daarvoor, omdat er ook een meerjarige doorkijk voor beheerprojecten in is opgenomen. Deze werkwijze geeft inzicht in de actuele prioriteiten en wat er in latere jaren op het beheerbordje terecht gaat komen.

De basis voor het Uitvoeringsprogramma Buitenruimte wordt gevormd door de beschikbare beheerplannen, begrotingsproducten en begrotingsposten. Bij het opstellen van het Uitvoeringsprogramma Buitenruimte wordt gebruik gemaakt van actuele vragen uit:

  • onderzoek- en inspectiegegevens;
  • analyse van klachten en meldingen;
  • de stand en evaluatie van het uitvoeringsprogramma van het vorige jaar;
  • lopende of nieuwe gebiedsontwikkelingen, nieuwe bestuurlijke besluiten, c.q. nieuw beleid.

Informatie, wensen en noodzakelijkheid van onderhoudswerkzaamheden worden geïnventariseerd en waar mogelijk geografisch gecombineerd, zodat projecten integraal kunnen worden opgepakt. Dit geldt ook voor de synergie tussen de wegen, de riolering en het groenareaal. De prioritering van de projecten wordt bepaald met de argumenten: technische noodzaak, veiligheid, functionaliteit, efficiency, overlastbeperking, contractuele verplichting en overige bestuurlijke doelen.